Powered By Blogger

21 Ekim 2012 Pazar

BİR ZAMANLAR EN İYİYDİ: SERİE A

  Dünya üzerinde futbolseverler arasında bir anket yapsanız ve dünyanın en iyi ligini sorsanız, alacağınız cevap genellikle İngiltere Premier League dir.İspanya La Liga  diyen futbolseverler de çıkacaktır.Ama 80 li ve 90 lı yılların en iyisi olan, SeriA cevabını ,çoğu İtalyandan bile duyamazsınız.
  Şuan Premier Leageu neyse 80 li 90 lı yıllarda Serie A o durumdaydı.Şimdi ise Alman Bundesliga nın bile gerisine düşmüş 4. sırada.Peki nasıl oldu da işler bu noktaya geldi.Sebepleri bir kaç konu başlığı altında toplayabiliriz.
- STATLAR
  İtalya da ki en yeni hatta tek yeni stat Juventus un maçlarını oynadığı Juventus Arena.Diğer statların en yenisi 1990 Dünya kupasında yapılan statlar.O zamanın teknolojisi ile yapıldıkları için ne kadar yenilemeye gidilse de diğer Avrupa liglerindeki muadillerine göre çok geride kalıyorlar.Çoğu stat da tribünler sahaya uzak,seyirci konforu çok alt seviyede.
-YILDIZ FUTBOLCULAR
 Nasıl şimdi en iyi oyuncular İngiltere yi ya da Real Madrid ve Barcelona faktörüyle İspanya yı tercih ediyorlarsa eskiden ibre tamamen İtalya dan yanaydı.80 li yıllarda Maradona, Platini,Matthaus,Klinsmann,Riijkard.Gullit ;90 lı yıllarda ise Ronaldo,Van Basten,Weah,Zidane,Batistuta gibi uluslararası yıldızlar Serie A yı tercih ettiler.Ayrıca kulüplerin yetiştirdikleri Del Piero, Maldini,Totti,Nesta,Roberto Baggio gibi dünya çapındaki İtalyan futbolcular ligin değerini hep en tepede tuttular.
-KULÜPLERİN AVRUPA BAŞARILARI
  Milan ve Juventus un başını çektiği İtalyan Futbolunun toplam 12 Şampiyonlar Ligi ve 8 Uefa Avrupa Ligi şampiyonluğu var.Şampiyonlar Ligin de başarılar gelmeye devam ediyor.Fakat benim bir türlü anlam veremediğim şekilde İtalyan takımları Avrupa Ligi ni 2. planda tutup yedek ağırlıklı kadrolarla mücadele ediyorlar, doğal olarak da bu kupa da başarının uzağında kalıyorlar.Oysa ki burda kazanılacak puanlar çok önemli.Bunun sonucu olarak ülke puan sıralamasında Almanya nın gerisine düşerek Şampiyonlar Ligine 4 takım gönderme hakkını panzerlere kaptırdılar.
-EKONOMİK NEDENLER
  Ülkede yaşanan mali kriz,statların kalitesizliği nedeniyle seyirci gelirlerinin düşük olması,yayın geliri olarak diğer 3 büyük ligin gerisinde kalınması gibi faktörlerde kulüpleri ve ülke futbolunu olumsuz etkiliyor.
-ŞİKE DAVALARI VE FUTBOL MAFYA İLİŞKİSİ
  Bu sorunlar Serie A nın en parlak zamanında da yaşanıyordu belki ama 2006 da yaşanan büyük skandalla çok daha fazla konuşulur hale geldi .Hala da zaman zaman operasyonlar sürüyor.Ligin üstündeki kara bulutlar dağıtılmaya çalışılsa da malesef böyle bir lekeyi temizlemek kolay olmuyor.Bahis mafyasının kulüplerle ve futbolcularla olan yakın ilişkileri de aşikar.
  Tüm bu olumsuzluklar yüzünden SERİA eski cazibesini kaybetmiş olabilir.Fakat onları özel ve çekici kılan,kendine has şeyler de yok değil.Öncelikle taktik anlayışın en yüksek olduğu lig Serie A .En alttaki takımlar bile belli bir taktik disipline sahip ve hiçbir zaman oyunun içinden kopmuyorlar.Diğer liglere nazaran büyük takımların çok farklı sonuçlar aldığını görmek mümkün değil.Endüstriyel futbolla birlikte kaybolmaya başlayan bayrak adam geleneğinin en çok görüldüğü yer İtalya.Yakın geçmişteki örneklerse hepimizin bildiği isimler.Alessandro Del Piero(Juventus),Paulo Maldini(Milan),Francesco Totti (Roma),Antonio Di Natale(Udinese).Birçokları  ligin sıkıcı olduğundan dem vurur ama sezon boyunca  Premier League veya La Liga dan daha az keyifsiz maça sahne olduğuna iddiaya girebilirim. Serie A derbi ve ikili rekabet konusunda tam bir uzman .Milan-İnter ,Milan-Juventus,Roma-Lazio,Genoa-Sampdoria rekabet seviyesinin en üst düzeyde yaşandığı maçlar.Taraftarın tutkusu ve takıma duyduğu sadaket de bahsedilmeye değer.
  Sözün özü belki en iyisi olmayabilir ama hala çok özel bir arena Serie A. Kişisel olarak da en sevdiğim zevk aldığım lig.Umarım en kısa zamanda eski şaşaalı günlerine döner.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder